led w oprawach hermetycznych.jpg
LED světelné zdroje montované v klasických prachotěsných svítidlech

Přemýšleli jste, co se děje s LED světelným zdrojem po jeho namontování do uzavřeného prachotěsného svítidla? Jaký vliv má hermetické uzavření na LED světelný zdroj? LED-POL, jako jeden z mála výrobců LED osvětlení na trhu, se rozhodl zkoumat tuto otázku ve spolupráci s vědeckými institucemi.

Společně s Hornicko-hutnickou akademií v Krakově jsme provedli řadu vědeckých výzkumu, umožňujících získat komplexní znalostí o faktorech ovlivňujících LED světelné zdroje, které jsou umístěny v uzavřených svítidlech, a o účincích tohoto typu montáže.


Provedení zkoušek si vyžádala viditelná tendence instalovat LED světelné zdroje do uzavřených svítidel se závitem E27. 

Testy byly provedeny s LED světelnými zdroji typ A60 E27 s výkony: 8 W, 10 W, 12 W, 14 W a 15 W; ve svítidlech s různým stupněm těsnosti - IP20, IP44 a IP65 a s různou konstrukcí. 

Zkoušky byly provedeny na objednávku společnosti LED-POL ve vědecké instituci - na Fakultě energetiky a paliv Hornicko-hutnické akademie, na Katedře vyváženého energetického rozvoje. Metodologie zkoušek spočívala v měření pracovní teploty světelného zdroje, po stabilizaci parametrů cca1 h svícení světelného zdroje uzavřeného ve svítidle E27 s použitím termovizní kamery. 

Ze správy vyhotovené po provedení zkoušek ve vědecké instituci, lze dojít k závěru, že uzavření LED světelných zdrojů v uzavřeném svítidle zvyšuje jejich pracovní teplotu průměrně o 10° C, ve srovnání s volně pracujícím světelným zdrojem. Maximální růst teploty byl zjištěný v prachotěsném technickém svítidle, kde se pracovní teplota zvýšila až o 20° C.  (Obrázek 1). 

Tak velké zvýšení teploty zkrátí životnost LED zdrojů světla o 90 % deklarované životnosti, což je při deklarovaných 15 000 h životnosti pokles na cca 1 500 h.

 

 

Pokles životnosti LED světelných zdrojů znázorněný na obrázku č. 2 prezentujícím zkoušky nezávislého zdroje taktéž potvrzuje, že růst pracovní teploty LED zdroje světla zkracuje jeho životnost.  

Zvýšení pracovní teploty LED zdroje světla o 11° C způsobuje zkrácení životnosti LED diod až o 57 %.  

Výše uvedený graf zobrazuje světelný tok v průběhu času:

63ºC a 74ºC

• s růstem teploty o 11°C, se předpokládaná doba životnosti snižuje o 57 % (z 37 000 hodin na cca 16 000 hodin) 

Výrobci, kteří projektují prachotěsná svítidla, zohledňují maximální příkon, kterým může být svítidlo zatíženo, ale neberou ohled na teplotní hospodaření, což je velmi důležitý faktor v případě používání LED zdrojů světla.

Na obalu prachotěsného svítidla můžeme najít např. informaci: max. 60 W; jedná se o poznámku týkající se montáže obyčejné žárovky nebo o maximální přípustnou zátěž ve watech, ale ne montáže LED zdroje světla. V případě použití LED zdroje světla je správná maximální zátěž 10 W, při zohlednění tepelného hospodaření (výměna tepla s okolím), a v případě prachotěsných svítidel je třeba použit LED zdroje světla s maximálním výkonem 6 W.   

Provedené zkoušky potvrzují, že existuje závislost mezi životnosti LED světelného zdroje a jeho pracovními podmínkami (tzv. teplotní hospodaření).  Přezkoumali jsme tuto závislost v našich svítidlech, což nám umožnilo optimalizovat volbu vhodného LED zdroje světla pro každý typ prachotěsného svítidla s vyměnitelným světelným zdrojem v portfoliu společnosti. Tato informace je uvedená v technické dokumentaci, deklarovaná na obalech našich výrobků a v propagačních materiálech (příklad: obrázek 3).   

 

Obrázek 3. Katalog LED-POL 2018

Shrnutí - nevhodná volba světelných zdrojů do prachotěsných svítidel s vyměnitelným světelným zdrojem, způsobuje obrovské zkrácení doby životnosti LED světelného zdroje, dokonce až o 90 % jmenovité doby. Z toho důvodu je při výměně tradičních zdrojů GLS v prachotěsných svítidlech tak velmi důležitým hlediskem volba vhodného výkonu LED světelného zdroje nebo nákup svítidla s integrovaným LED světelným zdrojem.  

 

Podívej se, jaká svítidla s vyměnitelným LED světelným zdrojem E27 najdete v naší nabídce:

Prameny: 


[1] AGH Kraków,  Zpráva o zkouškách „Porównanie temperatury lamp LED pracujących w różnych warunkach”, 10.04.2017 mgr. inż. Mateusz Szubel , inż. Beata Matras, inż. Bartosz Tomczyk 
[2] US department of Energy 
[3] Vlastní zdroje