panele led.jpg
Porovnaní technologie LED panelů: přímá - nepřímá distribuce světla

V současnosti je úloha světla mnohem více komplikovaná, než tomu bylo ještě před několika desítky let – nyní neslouží pouze k zajištění, abychom na naše okolí dobře viděli. Dnes je světlo vnímané jako faktor, který může pozitivně ovlivnit, jak se cítíme, zvýšit efektivitu práce a dokonce – s použitím vhodných nástrojů – ovládat naše biologické hodiny.

Existuje názor, že pro náš dobrý pocit jsou rozhodující takové parametry světla, jako je barevná teplota, intenzita nebo součinitel nepříjemného oslnění. Velmi důležité je však i to, jakým způsobem je světlo v místnosti distribuováno. Rozvoj LED technologie v současnosti umožňuje distribuci světla prakticky libovolně řídit, což je zvlášť důležité při osvětlení pracovního místa – od skladových hal, přes prodejny, po menší kanceláře. Při nákupu osvětlení do těchto míst, stojí za to věnovat pozornost základnímu parametru konstrukce svítidel, což je způsob distribuce světla. Tento faktor má obrovský vliv na jiné parametry, rozhodující o tom, jak se cítíme, a o kvalitě naší práce.

Požadavky kladené na interiérové osvětlení nejsou malé - dobře navržené osvětlení by mělo být rovnoměrné, bez výrazných stínů, s nízkým součinitelem oslnění UGR. Za účelem splnění těchto požadavků je třeba používat svítidla, která distribuují světlo způsobem vhodným pro určité místo.

 

Existují dva základní způsoby distribuce světla: přímý a nepřímý. 

Přímá distribuce světla znamená, že umístěný ve svítidle světelný zdroj je nasměrovaný přímo na pracovní plochu a dostane se k ní bez žádných odrazů. Použitím tohoto řešení lze získat vyšší intenzitu světla na určité pracovní ploše, což je často požadováno a je tím splněna evropská norma pro osvětlení interiérů. Tento typ distribuce světla navíc přináší vyšší účinnost, protože se při něm nevyskytují absorpční ztráty způsobené odrazy od jiných ploch. Uvedené řešení má však také své nepříjemné stránky: vyšší úroveň nepříjemného oslnění, vznik nežádoucích odrazů od osvětlovaných předmětů a možnost vzniku stínů na stropu a na bočních stěnách („cave effect“).

 

Nepřímá distribuce světla znamená, že světelný zdroj neosvětluje pracovní plochu přímo – světelný svazek se tam dostane odrazem od jiných ploch. Nejlépe osvětlenými plochami budou ty, na kterých dochází k prvnímu odrazu světla – tedy strop nebo stěny. Použitím svítidel s tímto typem distribuce světla můžeme získat rovnoměrné rozložení světla na všech stěnách, bez efektu tmavých skvrn a stínů. Všeobecně je tento způsob osvětlení považován za příjemnější než přímá distribuce. Nepřímý způsob distribuce světla navíc opticky zvětšuje osvětlované plochy. Další předností nepřímé distribuce světla je nízký součinitel UGR, což ve spojení s rovnoměrnějším osvětlením celé místnosti má významný dopad na zlepšení pracovních podmínek.

Jak nepřímá tak přímá distribuce světla má své určení a využití v různých typech místností.

Přímá distribuce se například výborně hodí na místa, kde je přikládán velký význam osvětlení určité malé části pracovní plochy. Nepřímá distribuce se lépe osvědčí v kancelářích nebo prodejnách, kde je prioritou rovnoměrné osvětlení celé místnosti.

Příkladem svítidel s přímou distribucí světla jsou LED panely, kde je světelný zdroj v podobě LED modulu umístěný na bočním hliníkovém rámu. Světlo je distribuováno v úhlu 90° k pracovní ploše, jelikož speciální materiál, který je v panelu, světlo zachytává a distribuuje je ve směru pracovní plochy. Díky zalomení světelného svazku v konstrukci panelu získáváme nižší součinitel UGR a v konečném důsledku lépe osvětlené prostory. Tyto ukazatele dělají z LED panelů jednu z nejlepších možností pro osvětlení kancelářských nebo prodejních prostor.

V naší nabídce jsou dva druhy panelů. První druh jsou svítidla, ze série VELA se součinitelem UGR menším než 21, s hladkým povrchem difuzorů, která se výborně hodí např. Do obchodních prostor. Druhý typ panelů jsou GLARE, u nichž byla použitá speciální mikro-prizmatická čočka, zajišťující dodatečné zalomení světelného svazku. V konečném důsledku mají panely GLARE součinitel UGR menší než 19, což z nich dělá perfektní řešení pro osvětlení kancelářských a školních prostor. Důležité je, že jak panely VELA, tak panely GLARE mají atest Státní hygienické stanice, který potvrzuje bezpečnost jejich používání i v místech se speciálním určením.

 

Podívejte se na LED panely z naší nabídky:

Bibliografie:
[1] The Lighting Handbook, Zumtobel
[2] Indoor lightining Guide, ERCO