NAŚWIETLACZE 1.jpg
Váš dům v dobrém světle. Vnější osvětlení budovy a pozemku.

Při projektování fasády a vnějšího okolí domu se často soustředíme pouze na jejich vzhled během dne a zapomínáme o osvětlení. Není to dobré! Hledání klíčové dírky, klopýtnutí na schodech, terasa nepouživatelná po soumraku, odření auta při vjíždění do garáže – všechny tyto prozaické problémy pomůže vyřešit venkovní osvětlení domu. Vhodná světla zajistí, že bude vypadat efektně také po soumraku a navíc odradí nežádoucí hosty.

Jaké světelné zdroje zvolit?

naswietlacze LED POLVnější osvětlení nám má usnadnit život a zajistit bezpečnost. Je dobré, pokud navíc potěší zrak a vyzdvihne krásu našeho domu. A ještě lepší je, když nás náklady na spotřebovanou energií nepřivedou na buben. Při volbě osvětlení se tedy musíme řídit nejen estetickým hlediskem, ale především spotřebou energie. Světla využívající moderní LED technologii fungují dlouho a spolehlivě a zároveň zaručí nízké náklady na spotřebovanou energii. Jejich další předností je skutečnost, že je lze vybavit pohybovým čidlem – takové osvětlení se bude zapínat pouze tehdy, když to bude třeba, což zajistí další úspory.


Kde umístit světelné zdroje?

Postarejme se nejdříve o všechna kritická místa na pozemku. K těm patří určitě vstupní zóna -  cesta, kterou je třeba překonat, abyste se dostali do budovy, a vlastní vstupní zóna domu. Chodník vedoucí ke dveřím nejlépe osvětlí svítidla na nízkých sloupcích nebo reflektory, jejichž světlo lze nasměrovat na zvolenou plochu.Při vstupu do domu by mělo světlo svítit na dveřní kliku a zámek, a také případnou podestu. Zde se osvědčí reflektor nebo nástěnné svítidlo. Obzvlášť důležité je osvětlení schodů, protože po tmě mohou způsobit řadu problémů, v nejhorším případě i úraz. Každý schod by měl být osvětlený zvlášť. Aby však konečný efekt nebyl přehnaný, je třeba zvážit možnost využití několika svítidel s malým výkonem namontovaných na zdi nebo pod schůdky, anebo umístění nízkých svítidel na sloupcích. 

Dalším klíčovým místem pozemku je příjezd a vjezd do garáže. Je důležité, aby osvětlení zajistilo bezpečné parkování automobilu po setmění. V tomto případě se osvědčí reflektory s pohybovým čidlem, nízká sloupková svítidla, světla na zeď anebo nájezdová světla.

Terasa bez vhodného osvětlení asi nebude příliš vhodná k večernímu posezení. Důležité je, aby to bylo osvětlení rozprášené a diskrétní, je třeba zajistit i boční světla anebo namontovaná v podlaze terasy.  Efektní osvětlení fasády zajistí lampy a svítidla určená k namontování na zeď budovy. Stojí také za to zvážit použití reflektorů nasměrovaných na fasádu, je však třeba pamatovat na to, že světlo nesmí směřovat přímo do okna.

Bezpečnost především!

Exteriérové osvětlení musí mít příslušnou odolnost a musí být těsné, protože bude vystaveno povětrnostním vlivům a mechanickým poškozením. Pro maximální využití jeho možností je nejlepší počítat s ním už během výstavby domu. Doporučuje se, aby projekt instalace připravil elektrikář s příslušnými oprávněními a kvalifikacemi, aby bylo jisté, že venkovní instalace bude bezpečná a odolá povětrnostním vlivům.

Ověřte si, jaké výrobky z naší nabídky můžete využít pro Váš projekt osvětlení domu a pozemku.