oświetlenie led ekologia led-pol.com.jpg
Podporujeme ohrožené druhy s nadací Fundacja Mysikrólik

„Máme jen jednu Zemi a její budoucnost závisí na každé, byť zdánlivě nenápadné, lidské aktivitě, závisí na každém z nás,“ řekl Florian Longin Plit, polský geograf, profesor věd o Zemi a řádný profesor Varšavské univerzity.

Jsme zodpovědný podnikatelský subjekt, naše strategie, která nám již teď umožňuje se rychleji rozvíjet a budovat pevnou pozici v dlouhodobé perspektivě, koresponduje s koncepcí udržitelného rozvoje. V naší DNA a v našem poslání máme od počátku existence společnosti zakořeněné aktivity na ochranu životního prostředí.

 

Iniciativa aktivit na ochranu životního prostředí ve spolupráci s nadací Fundacja Mysikrólik vznikla počátkem roku 2021 a jejím cílem je podpora chráněných druhů ptáků a dalších zvířat v Polsku i ve střední a východní Evropě. Biodiverzita je pro náš ekosystém velmi důležitá, navíc každých 25 minut vyhyne na naší planetě jeden druh zvířat. Proces vymírání druhů provázel Zemi od počátku, ale miliony let se tempo tohoto vymírání udržovalo na úrovni jednoho druhu za pět let. V současné době je toto tempo tisíckrát rychlejší.

Pro začátek jsme pro tuto iniciativu zvolili z portfolia LED žárovky, protože právě těmi jsme započali náš podnikatelský příběh. Jaká je souvislost mezi ptáky a našimi výrobky? Propojili jsme myšlenku ekonomických LEDek s potřebami přírody a vytvořili jsme obaly, na nichž se objevují zástupci několika ohrožených druhů ptáků.

 

 

Navíc nová řada žárovek ORO vyhovující nejvyšším standardům Ekoprojektu je ještě příznivější pro životní prostředí. Tyto zdroje spotřebují až o 25 % méně energie oproti standardním LED žárovkám (např. typicky prodávanou žárovku LED 10 W 806 lm navrhujeme nahradit naší žárovkou 7,5 W 806 lm ORO-ATOS-E27-A60-7,5W) a mohou přispět ke snížení účtu za elektrickou energii.

Během posledních 3 let jsme prodali přes 13 mil. LED žárovek. Pokud bychom vycházeli z jejich průměrného výkonu na úrovni 10 W, pak při dosažení průměrné redukce odběru na úrovni 25 % můžeme reálně přispět ke snížení emisí CO2 o 24 tisíce tun ve třech následujících letech (765 g z 1 kWh zdroj KOBiZE v roce 2019, 1000 h svícení LED světly).
(KOBiZE = Národní středisko bilancování a řízení emisí polského Ústavu na ochranu životního prostředí)
Pokud pak srovnáme LED žárovku 7,5 W s tradiční 60W žárovkou, pak bude ve stejném případě zmenšení uhlíkové stopy o 522 tisíc tun CO2 vyšší.

 

Víte že…?

Uhlíková stopa statistické osoby žijící v Polsku činí ročně asi 8-9 tun CO2?

 

Budovy jsou zodpovědné za obrovské emise skleníkových plynů. Pokud nahradíme tradiční osvětlení profesionálními LED světly, můžeme efektivně snížit emise CO2. To není trend, ale naše povinnost. Země se otepluje a abychom proti tomu něco dělali, vybírejme si ekologické LED osvětlení.

 

Víte že…?

Podle různých údajů se na osvětlení spotřebuje ročně asi 19 % světové výroby elektřiny. Proto je zodpovědná volba ekologického osvětlení tak důležitá. Je povinností každého z nás snížit spotřebu energie. Buďme zodpovědní za životní prostředí a pečujme o dobro planety, každý Watt se počítá

 

V roce 2021 jsme uvedli do naší nabídky více solárních výrobků, protože využití síly slunečního světla je tím nejlepším řešením pro planetu. Solární osvětlení to je čistá energie. V loňském roce jsme uvedli také SMART osvětlení. To umožňuje dálkové ovládání světla – je tedy možné používat světlo pouze ve chvíli, kdy je nezbytné, a tím snížit spotřebu elektrické energie na minimum.

 

 

Tolik o výrobcích

Víte že…?

Králíček obecný (mysikrólik) je nejmenší pták v Evropě, který se vyskytuje téměř na celém kontinentu, váží sotva 5 gramů a v Polsku je pod přísnou druhovou ochranou. Navzdory svému drobnému tělu je to velmi silný pták. V zimě se neschovává v dutinách ani jiných úkrytech – dokáže v patnáctistupňovém mrazu prosedět na větvičce až 16 hodin. Právě proto byl pták označen latinským názvem, který má původ ve slovu rex, tedy král. Velmi výstižně vyjadřuje povahu tohoto ptáka jeho polský název (myš-králík) – v těle velikosti myši se skrývá královsky nezlomný duch.

 

Králíčci navíc každý rok přelétají přes Baltské moře ze Švédska do Polska. Urazí až 500 km, kdy ve dne v noci letí rychlostí 30-40 km/h. Vzhledem k zásobám tuku, jaké má králíček obecný k dispozici a které činí sotva 1 gram, si tento maličký ptáček zaslouží ƒ„královský“ titul.

 

Nadace, která má pouze 5 stálých pracovníků, poskytuje ročně pomoc více než devíti stům živočichů. Jako firma chceme podporovat nadaci nejen v těchto aktivitách. Rádi se budeme aktivně podílet na ekologickém vzdělávání – cyklech školení pro děti a mládež ve školách nebo školeních pro uniformované služby. Vzdělávat se samozřejmě budeme také my sami. Rozvoj našeho povědomí o životním prostředí také přispívá k péči o naši planetu. A zde chápeme PÉČI ve velmi širokém slova smyslu.